divendres, 19 de gener del 2018

Moda sostenible

   Qui diu que el món ha canviat? Observa les dues imatges:

Nins obrers en una fàbrica tèxtil cap a 1870.
Nin obrer en una fàbrica tèxtil actual.

     “De la mateixa manera que busquem el segell "lliure de crueltat" en els productes de bellesa i busquem productes "orgànics" en els nostres supermercats, creiem que ‘Lliure de treball infantil’ necessita convertir-se en un estàndard reconegut a nivell mundial”, afirma el director general i fundador de Child Labor Free Michelle Pratt.

És la globalització un guany per a totes les parts implicades?



     Moltes marques internacionals treuen beneficis de l'explotació dels seus treballadors a la industria tèxtil (Nike, Primark, Zara, etc)



Documentals imprescindibles 
1. Do we change it? Documental de moda ètica. Documental que mostra una nova forma de entendre la moda i la indústria tèxtil. Documental espanyol.


2. Traceable (Localitzable) és un documental dirigit per Jennifer Sharpe, Lauren Grant i Laura Siegel, que  s'oposa al rerefons de la indústria de moda ràpida i la nostre creixent desconnexió d'on i com la roba és feta.
3. The true cost. És un dels més recents i posa l'accent en el cost social i mediambiental que té la indústria tèxtil al món. Els propis protagonistes ens expliquen la seva vida i la seva lluita diària com a esclaus moderns, en un sistema que els obliga a treballar sense descans a preus ínfims.
4. Thread. Ens acosta al gran impacte mediambiental que suposa el cultiu massiu de cotó i els problemes de salut associats tant per als agricultors com per al consumidor final que es vas veure amb aquestes peces plenes de tòxics.
5. Sweatshop. Deadly fashion. Va començar com una web-sèries, compartint les experiències de tres joves blocaires fans de la moda, que van viure un mes amb els treballadors tèxtils camboyanos a Penh. Però, arran del seu èxit mediàtic, les webseries s'han reconvertit en un documental d'una hora de durada. Frida, Anniken i Ludwig viuen, respiren i somien amb la moda. Gasten centenars d'euros cada mes en roba i es guanyen la vida promocionant les últimes tendències.

Empreses de moda sostenible:
Més informació:


En resum.
  1. Comprar samarretes per 3 euros és insostenible per a la nostra salut perquè els tòxics que s'han emprat per crear-la (pesticides, blanquejadors, tints…) penetren en la nostra pell i no ens van a matar avui però…què pot provocar això a llarg termini? Ja estem veient com creixen les al·lèrgies i problemes en la pell.
  2. El cotó que es conrea per crear els teixits suposa un 3% dels cultius i requereix un 70% dels plaguicides que s'empren a nivell mundial. Aquests químics, contaminen l'aire, la terra i l'aigua. També fan mal a les persones que treballen en els camps i finalment els químics arriben a la nostra pell a través de la peça.
  3. Les condicions laborals de les persones que treballen en les fabriques confeccionant la roba que no té certificacions no té garantia que siguin dignes i justes.
  4. De fet hi ha moltes fabriques en l'actualitat en les quals els salaris no arriben al mínim requerit al seu país per tenir una vida digna. Sovint es treballen més de 14 hores, sense llibertat de moviment, amb sancions per dormir-se, sense farmacioles, ni extintors, ni les condicions mínimes de seguretat. Se sap que en moltes fàbriques treballen nens i que en algunes d'elles viuen tancats.
  5. La deslocalització dels processos de producció fa necessari una enorme despesa en transport (que es paga amb els baixos costos en sòls i matèries primeres: la qual cosa vol dir que ho paga el planeta i les persones). El transport massiu requereix combustibles fòssils i un gran augment d'emissions de CO2. I ja tots coneixem les conseqüències d'això.
  6. El teixit que més s'utilitza avui dia és una mescla de cotó i polièster, el polièster és un polímer que s'obté del pet (plàstic reciclat). El problema d'aquest material és que no és biodegradable i romandrà al planeta per molt temps després que ens hàgim anat. Això per una samarreta que al tercer rentat fa olor de suor (és el que té el polièster) i has de tirar-la molt ràpid. (Gansos Solidarios)
Notícies

Derrumbe del edificio textil en Savar, Daca, Bangladesh (ResearchGate) 03/2017
obligats a treballar extenuants hores-Primark
Protestes davant d'una tenda de Primark a Londres per la tragèdia de Bangladesh.-
 REUTERS., 27/4/2013

1 comentari:

  1. Un gran recull per fer-nos plantejar el nostre consum...
    Enhorabona per la feina! I que molta gent us llegeixi!


    També és interessant la web de la campanya "Roba neta", de Setem http://robaneta.org/

    ResponElimina