dissabte, 11 de febrer del 2017

Dia Internacional de la Dona i la Nina a la Ciència.

Androcentrisme: Visió del món i de la cultura centrada en el punt de vista masculí.
  Saps qui sòn aquestes dones?
Posa nom a les seves cares...
  • Jane Goodall. Primatóloga que va estudiar l'ús d'eines en ximpanzés. Si li interessa conèixer una poc més sobre alguna d'aquestes cientificas, de clic en el nom.
  • Marie Curie. Investigadora de la radioactivitat.
  • Rosalind Franklin. Biofísica crucial per al coneixement de l'ADN.
  • Hipatia. Fiolósofa neoplatónica destacada en matemàtiques i astronomia.
  • Jocelyn Bell Burnell. Astrofísica descobridora de la primera radioseñal de prémer.
  • Ada Lovelace. Pionera en programació informàtica.
  • Lise Meitner. Física descobridora del protactinio.
  • Dorothy Crowfoot Hodgkin. Química pionera en l'aplicació de rajos X a la bioquímica.
  • Sophie Germain. Matemàtica francesa destacada en la seva aportació a la teoria de nombres.
  • Rachel Carson. Figura clau en ecologia i la generació de consciència ambiental.


 


   "En l’actualitat les dones troben barreres que dificulten la seva presència al món científic. Aquesta situació suposa un problema no només per a les dones sinó per a la societat, que està perdent la meitat del talent. Aquesta desigualtat es manifesta per exemple en l’elecció dels estudis, segons dades de l’OCDE, només una de cada cinc noies de 15 anys vol dedicar-se a professions tècniques, científiques o a enginyeries. Un altre aspecte a tenir en compte és que quan es puja en la carrera científica la proporció de dones disminueix, tendència comuna en tots els països que formen la Unió Europea, tot i que des de fa diversos anys més del 60% dels títols universitaris i al almenys el 45% dels doctorats els obtenen les dones. El CSIC, conscient d’aquesta situació ha estat pioner a Espanya i va crear el 2002 la Comissió de Dones i Ciència que publica amb regularitat informes sobre la distribució per sexe del personal del CSIC i promou l’ingrés i la promoció de les dones a la institució.

   En aquest marc, les Nacions Unides han declarat l’11 de febrer Dia Internacional de la Dona i la Nina a la Ciència amb l’objectiu d’aconseguir l’accés i la participació plena i equitativa en la ciència de les dones i les nenes i contribuir així a tancar la bretxa de gènere que actualment existeix en l’àmbit científic. De fet la quarta prioritat de l’Espai Europeu de Recerca és la Igualtat de Gènere i la inclusió de la dimensió de gènere en els continguts de recerca." (CSIC)

Mujeres en la ciencia, presentació feta per l'UNESCO


Aquí teniu més material per consultar:
Científiques Espanyoles:

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada