La xocolata és l'aliment basat en el cacau més conegut i difós en el món pel seu particular sabor, textura i coloració. Es conrea principalment a les regions tropicals de l'Àfrica occidental i Amèrica Latina.
La xocolata es va originar a Mèxic, probablement el 1500 a C. Els olmeques, nadius del golf de Mèxic, consumien el cacau. El segle III, la beguda de xocolata era consumida principalment per la classe alta dels maies amb fins cerimonials. En la seva composició, es barrejava el cacau amb pebre coent, vainilla, mel o altres components.
Una vegada que els espanyols van conèixer l'existència del fruit i de la beguda que fabricaven els asteques amb ell, van quedar sorpresos per la seva textura i la seva fàcil preparació. S'atribueix a les monges d'Oaxaca la iniciativa de crear amb el cacau una beguda dolça, tal com la coneixem actualment, amb cacau, sucre de canya i canyella. Va tenir gran èxit i de seguida va ser difosa per Espanya i després, per la resta d'Europa. (Wikipèdia)
A partir de llavors, es comença a experimentar amb totes les possibilitats del cacau: cacau en pols, pasta de cacau per a xocolates i bombons, etc.
En anys
recents diverses organitzacions i periodistes han denunciat l'ús estès
de la mà d'obra infantil, i en alguns casos de l'esclavitud, en les
plantacions de cacau de l'Àfrica occidental. A partir de llavors,
la indústria xocolatera s'ha tornat cada vegada més hermètica i ha
posat traves no solament al fet que els reporters puguin ingressar
lliurement a les plantacions en les quals àdhuc es comentin violacions
als drets humans sinó també a la difusió d'aquesta informació al públic.
En 2004, per exemple, un periodista va ser segrestat i fins avui
segueix en parador ignorat. Més recentment, tres periodistes d'un
diari van ser detinguts per autoritats del govern de Costa d'Ivori
després d'haver publicat un article en el qual exposaven la corrupció
del govern en relació amb la indústria del cacau. Les plantacions de
l'Àfrica occidental subministren cacau a companyies internacionals tan
grans com Hershey’s, Mars i Nestlé, la qual cosa posa en evidència el
vincle directe d'aquesta indústria amb l'explotació de la mà d'obra
infantil, el tràfic d'éssers humans i l'esclavitud. (Food Empowerment Project)
En l'Àfrica occidental, el cacau és un producte agrícola que es conrea principalment per a finalitats d'exportació. Amb el creixement de la indústria xocolatera a través dels anys també ha augmentat la demanda de cacau barat. Avui dia, els productors de cacau amb prou feines poden guanyar-se la vida amb la venda dels grans de cacau, i amb freqüència recorren al ús de la mà d'obra infantil a fi que els seus preus es mantinguin competitius.
Els nens de l'Àfrica occidental viuen sumits en una immensa pobresa i la majoria d'ells comença a treballar a una edat molt primerenca per ajudar a les seves famílies. Alguns nens acaben en les plantacions de cacau perquè necessiten el treball i perquè els diuen que la paga és bona. Altres nens són “venuts” als traficants o als amos de les plantacions pels seus propis familiars. També s'ha documentat que els traficants recorren amb freqüència al segrest de nois joves en petits poblats de països veïns, com Burkina Faso o Mali. (Food Empowerment Project)
- La majoria d'aquests nens estan en edats compreses entre els 12 i els 16 anys, encara que s'ha pogut filmar a nens de fins a set anys d'edat treballant en les plantacions
- La jornada laboral d'un nen s'inicia a l'alba i acaba en fosquejar.
- És comú que aquests nens també estiguin exposats als productes agroquímics que s'utilitzen en les plantacions de cacau de l'Àfrica occidental. Nens de tan sol 12 anys esquitxen les beines amb aquests perillosos productes sense comptar amb cap equip protector.
- És comú que els amos de les plantacions alimentin a aquests nens amb els aliments més barats que puguin comprar, com a pasta de blat de moro i bananes.
- En alguns casos, els nens dormen sobre planxes de fusta en petites edificacions freturoses de finestres, aigua potable o serveis sanitaris.
- La majoria d'aquests nens no pot assistir a l'escola mentre treballa, la qual cosa és una violació de les normes de l'Organització Internacional del Treball (OIT) en relació amb el treball infantil.
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada