dimarts, 12 de març del 2019

Una jutgessa de 85 anys, icona del feminisme

 
Ruth Bader Ginsburg (Brooklyn, 15 de març de 1933)
Filla d'immigrants jueus, va ser una de les cinc dones estudiant dret a Harvard enfront dels 500 estudiants masculins de l'època.

   Malgrat tenir un dels més brillants expedients de la seva promoció, no va aconseguir treball en cap bufet d'advocats de Nova York per ser dona. Corria l'any 1959.

   Gingsburg, que va sofrir discriminació laboral en el seu primer embaràs i va ocultar el segon perquè no afectés la seva carrera (era legal acomiadar a treballadores embarassades), va basar el seu treball defensant la igualitat de gènere i els drets de la dona.

    En 1972 va fundar la secció de drets de la dona en la Unió Americana per les Llibertats Civils des d'on va iniciar la batalla legal per la igualtat entre homes i dones. Va liderar sis dels principals casos davant la Cort Suprema dels EUA dels quals va guanyar cinc. En 1971 el tribunal va dictaminar per primera vegada que tractar a una dona diferent a un home violava la Constitució i era il·legal. 

    Va començar la seva carrera judicial en 1980 quan el president Jimmy Carter la va nomenar jutgessa del Tribunal d'Apel·lacions del Districte de Columbia on va passar 13 anys. En 1993, el president Bill Clinton la va nomenar jutgessa del Tribunal Suprem després del retir del jutge associat Byron White. El Senat va confirmar el seu nomenament amb una votació de 96-3. Es va convertir llavors en la segona dona en la història (després de Sandra Day O'Connor) a servir en aquest alt òrgan judicial; posteriorment es van incorporar Sonia Sotomayor i Elena Kagan. (Wikipédia)

"No els demano un favor per al meu gènere, només que llevin els peus dels nostres colls"

Ginsburg en Futurama.

     Ginsburg s'ha convertit en una "celebrity" i rep el sobrenom "Notorious R.B.G." Té dedicat un blog, es pot comprar tota una sèrie de productes amb la seva imatge, surt a la sèrie Futurama (de Matt Groening), als shows de TV americans i, recentment, han rodat un documental (RGB) i una pel·lícula (Una cuestión de género) sobre la seva vida.





Documental RGB, 2018

Pel·lícula biogràfica sobre la jutgesa RBG: Una cuestión de género, 2018

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada