dimarts, 4 de gener del 2022

Xerrades i material pels centres educatius

    Aquí podeu trobar una sèrie d'ONGs que tenen un programa educatiu per a centres de secundària. Els temes vos poden poden interessar per implementar en les vostres classes:

   L’Educació per a la justícia global és un paradigma educatiu que proporciona eines per qüestionar i transformar de manera crítica el model social, polític i econòmic existent ciutadania global
   Es tracta de processos educatius que parteixen del reconeixement de la vulnerabilitat de la vida i de l’afirmació de la relació d’interdependència i ecodependència com un element inherent a la naturalesa humana. Aquesta presa de consciència és clau per afavorir un apoderament col·lectiu que posa el focus en les relacions humanes, valora la riquesa i la diversitat de sabers i propicia espais de cura i autocura.
   En l’Educació per a la Justícia global és tan important el per què com el com, d’aquí ve la importància de destacar aspectes metodològics rellevants: la necessitat de tenir en compte tots els contextos d’interrelació de les persones al llarg de la vida (família, comunitat, entorn laboral, etc.) com a espais d’aprenentatge; l’aposta per metodologies actives i participatives que promouen un aprenentatge significatiu (l’oposat al memorístic) i aplicat -des de l’emoció, el cos i la reflexió-; i el foment de l’emancipació crítica, entesa com “l’aprendre a pensar i desenvolupar el coneixement per actuar en favor d’allò que un creu”.

      2. Open Arms
         És una organització humanitària, no governamental i sense ànim de lucre, la principal missió del qual és protegir la vida dels més vulnerables en situacions d'emergència. Naixem d'una empresa de socorrisme i salvament marítim amb més de 20 anys d'experiència en les costes del territori espanyol.

         Protegim les vides de les persones abandonades en aigües internacionals que fugen de conflictes bèl·lics, persecució o pobresa i col·laborem en terra ferma amb equips sanitaris, i de recerca en primera línia per a afrontar emergències sanitàries o de qualsevol altre tipus que requereixin resposta immediata.
         «Sabem que hi ha una altra manera de mirar el públic, de fer el nostre treball, que podem i volem aspirar a aconseguir una política pública mes justa i igualitària per al que hem apostat amb posar-nos les ulleres dels Drets Humans » Paloma García. Equipo ISI Argonauta.
          Des de l'any 2005 hem treballat per incorporar el EBDH (enfocament dels Drets Humans) el desenvolupament, com a part de la política pública, a la qual estem compromesos com a ciutadans.
         L'Oficina de l'Alt Comissionat de les Nacions Unides per als Refugiats va ser establerta el 14 de desembre de 1950 per l'Assemblea General de les Nacions Unides. L'agència té el mandat de dirigir i coordinar l'acció internacional per a la protecció dels refugiats a nivell mundial.

         Coeducacció som una cooperativa que treballa per la transformació educativa des d’una perspectiva de gènere. Concebem l’educació en sentit ampli, present a tots els àmbits de la vida, i creiem en el seu potencial transformador. Treballem per fer de l’educació una eina per avançar cap a una societat més lliure i més justa on cada persona pugui ser qui vulgui ser.

         Comptem amb una llarga trajectòria al món educatiu. L’any 2010 ens vam constituir formalment per a donar resposta a una necessitat social cada vegada més visible i també amb les ganes de poder consolidar i compartir les experiències de treball previ de les companyes de l’equip: metodologies, coneixements, experiències i vivències individuals que eren el motor per a continuar avançant i desitgem continuar fent-ho durant molt de temps.

      6. Comerç just: Shikamoo
         Shikamoo som una associació sense ànim de lucre amb seu a Llucmajor, Mallorca, que treballam per donar a conèixer el comerç just com alternativa de consum i com una acció de participació ciutadana activa per fer front a les desigualtats i transformar la societat cap a un model més just.
      • Recursos educatius. Unitats didàctiques, activitats, vídeos, etc.
      • Temes: La xocolata,  el sucre, el coltan i la roba.
          El Laboratori Interdisciplinari sobre Canvi Climàtic de la Universitat de les Illes Balears (LINCC UIB) està format per membres dels Departaments de Dret Públic, Economia Aplicada, Filosofia i Treball Social, Pedagogia Aplicada i Psicologia de l’Educació, Física, Geografia, Biologia, Ciències Matemàtiques i Informàtica, i Química, així com de l’Institut Mediterrani d’Estudis Avançats (IMEDEA). Tots ells compten amb una dilatada carrera professional i investigadora en matèria de canvi climàtic.
      Presentació del programa Escoles Sense Racisme, Escoles per a la Pau i el Desenvolupament que és una eina per lluitar contra el racisme, afavorir la interculturalitat, així com per introduir l’educació per al desenvolupament i la pau de manera transversal i permanent en el currículum dels centres educatius i en la metodologia d’acció del professorat.

      Cap comentari:

      Publica un comentari a l'entrada